سوختگی و انواع آن

سوختگی

سوختگی بسته به شدت و محل آسیب آن ممکن است پوست، بافت زیر پوست، عضله و حتی در مواقع شدیدتر استخوان را درگیر کند. سوختگی می تواند منجر به سفتی پوست و بافت های زیر آن و ایجاد اسکار (به محل جوش خوردن جای آسیب بافتی ناشی از سوختگی، عمل جراحی، تصادف و… گفته می شود) شود. در خیلی از افراد به دنبال سوختگی به خصوص در سطوح مفصل، انعطاف پذیری مفصل از بین رفته ، اختلال در عملکرد عصب و ماهیچه ایجاد می شود و به مرور زمان دچار خشکی و عملکرد نامناسب مفصل می شود.

با سوختگی، بافت های نرم و انعطاف پذیر پوست از بین می رود و سبب چسبندگی لایه های زیرین به هم شده و در نتیجه باعث محدودیت حرکتی می شود.

 

انواع سوختگی:

– درجه 1: در سوختگی درجه 1 که معمولاً برای اکثر افراد اتفاق افتاده است، سوختگی خفیفی است که از علائم آن قرمزی، سوزش و کمی تورم است. مانند سوختگی با برخورد با اجسام داغ، در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار گرفتن (آفتاب سوختگی). این نوع سوختگی نیاز به درمان ندارد.

– درجه 2: در سوختگی درجه 2 شدت متوسط تا نسبتاً زیاد است که عمق بیش تری از بافت را درگیر می کند و سطح درگیری وسیع است. از علائم سوختگی درجه 2 تاول، سوزش و درد زیاد، تغییر رنگ پوست است. این نوع سوختگی نیاز به مداخله درمانی دارد و در برخی از مواقع جای سوختگی باقی می ماند. معمولاً این نوع سوختگی با آب جوش و آفتاب سوختگی های شدید ایجاد می شود.

– درجه 3: در سوختگی درجه 3 شدت و سطح ضایعه بسیار شدید است و کل بافت پوست آسیب دیده و چربی ها، اعصاب، ماهیچه ها و استخوان ها نیز ممکن است آسیب ببینند. سوختگی های درجه 3 معمولاً در اثر تماس با آتش، جریان برق و مواد شیمیایی ایجاد می شود. از علائم سوختگی درجه 3 ایجاد اسکار، برجای گذاشتن بافت اضافی و در اکثر مواقع عدم احساس درد به دلیل از بین رفتن گیرنده های درد است. در این نوع سوختگی محدودیت حرکتی ایجاد می شود و جای سوختگی برای همیشه باقی می ماند.

 

درمان عوارض ناشی از سوختگی:

بیش ترین عوارض سوختگی محدودیت حرکتی و چسبندگی پوست به بافت های زیرین است. مخصوصاً زمانی که سوختگی روی مفصل یا نزدیک به آن باشد. بنابراین انجام درمان های توان بخشی به منظور کاهش عوارض سوختگی ضروری است.

درمان های توان بخشی شامل: فیزیوتراپی (الکتروتراپی، تمرین درمانی)، طب سوزنی، لیزر درمانی، تکنیک دستی است.

فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی در صورتی که بیمار درد داشته باشد با استفاده از جریان های الکتروتراپی کاهش می یابد و با استفاده از تمرین درمانی محدودیت حرکتی کاهش می یابد.

طب سوزنی: استفاده از طب سوزن خشک با آزادسازی عمقی، چسبندگی ناشی از سوختگی و افزایش خونرسانی بافت اسکار باعث نرم شدن چسبندگی بافت اسکار می شود.

در افرادی که به دلیل مشکلاتی از قبیل درد معده، مشکلات گوارشی، اختلالات کبد و کلیه و… قادر به خوردن داروهای مسکن نیستند، علاوه بر این افراد با قند خون بالا که در انجام برخی از درمان ها مانند تزریق داخل مفصل محدودیت دارند استفاده از طب سوزنی در بهبود بسیار مؤثر است

لیزر درمانی: در اثر سوختگی سلول های پوستی و بافت های زیر آن آسیب می بیند که با انجام لیزر درمانی آسیب بافتی التیام پیدا می کند و باعث ترمیم بافت آسیب دیده می شود.

سوپر لیزر پرتوان که در کلینیک تخصصی سینا طب انجام می شود با تأثیر عمقی تر نسبت به سایر لیزرها سرعت و کیفیت ترمیم و درمان را بالاتر می برد

تکنیک دستی: با استفاده از ماساژهای مخصوص و تکنیک های تخصصی که با دست انجام می شود، خونرسانی به بافت اسکار زیاد می شود و چسبندگی های مفاصل کم می شود و در نتیجه عملکرد فرد بهبود می یابد.

 

عوارض سوختگی چیست؟

– محدودیت عملکرد طبیعی مفصل

– توقف رشد اندام (وقتی صفحه رشد کودکان با سوختگی آسیب دیده باشد)

– تغییرات ظاهری

– اثرات روانی منفی

رعایت نکات ایمنی در پیشگیری از سوختگی:

– کنترل و مراقبت از کودکان جهت جلوگیری از دست زدن به بخاری، شعله های گاز و مواد آتش زا.

– قرار دادن آب جوش، فلاسک، استکان چای و… در ارتفاعات بالا به منظور دور بودن از دسترس کودکان

– استفاده از کرم های ضد آفتاب به منظور جلوگیری از آفتاب سوختگی

– اطمینان از بسته شدن کامل شیر گاز

– استفاده نکردن از کپسول در محیط های بسته

– گذاشتن قابلمه غذا در شعله های عقب تر گاز

– عدم استفاده بیش از حد از شوینده های شیمیایی در محیط بسته مانند وایتکس

– مخلوط نکردن مواد شیمیایی با هم، به دلیل ایجاد واکنش های شیمیایی و سوختگی

 

اقدامات اورژانسی بعد از سوختگی:

– بهترین کار بعد از هر نوع سوختگی اکسیژن رسانی و مرطوب کردن بافت دچار سوختگی است

– به طور کلی بهترین ماده برای چنین مواقعی استفاده از آب خنک و یخ (البته گذاشتن یخ به طور ثابت در محل سوختگی، شدت سوختگی را بیش تر می کند. بنابراین اگر یخ به صورت تکه های کوچک استفاده شود مناسب است) می باشد.

تمرینات ورزشی مربوط به سوختگی با توجه به ناحیه سوختگی و درجه آن در هر فرد متفاوت است.

این نوشته در سوختگی ارسال و , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.