عصب ها، بافت های ظریفی هستند که با تحت فشار قرار گرفتن دچار کشیدگی و گاهی پارگی می شوند.
از آنجایی که دست یک عضو بسیار متحرک در بدن است و انجام بسیاری از حرکات همچون نوشتن، غذا خوردن و پوشیدن لباس توسط دست انجام می شود در صورت آسیب دیدن، درمان سریعِ آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
بسیاری از اوقات در آسیب هایِ بافتی توسط اجسام برنده ،بافت نرم دچار پارگی می شود. با پارگی عصب، از دست رفتن قسمتی از حرکت یا بی حسی در قسمتی از عضودیده می شود.
آسیب عصب دست به چند دسته تقسیم می شود؟
آسیبی که به عصب وارد می شود می تواند از نوع حسی، حرکتی، حسی و حرکتی باشد.
- آسیب حرکتی: در این نوع آسیب، تا زمانیکه عصب کارکرد مجدد خود را از طریق جراحی به دست نیاورد، ممکن است انگشتان دست حرکت نکنند.
- آسیب حسی: در این نوع آسیب، به دلیل اینکه پوست حس ندارد مستعد آسیب هایی از جمله سوختگی می باشد.
- آسیب حسی و حرکتی: این نوع آسیب علائم آسیب حسی و حرکتی را در بر می گیرد.
آسیب عصب دست چه علائمی دارد؟
درد
سوزن سوزن شدن دست
ناتوانی در گرفتن اجسام در دست
کاهش یا از بین رفتن حس در دست
عصب دست چگونه آسیب می بیند؟
بریدن توسط اجسام تیز و بُرنده
انجام حرکات تکراری (برخی مشاغل مانند: تایپیست ها، پیانیست ها)
بلند کردن اجسام سنگین
ویلچر سواران
بیماری دیابت
بیماری های نوروپاتی
فشار خارجی یا کشیده شدن عصب
له شدن عصب بر اثر گیر کردن بین قطعات شکسته شده استخوان در موارد ضربه به آن که منجر به شکستگی استخوان می شود.
آیا آسیب عصب دست درمان پذیر است؟
آسیب عصبی اگر شدید باشد نیاز به اتصال عصب توسط جراحی می باشد و در صورتی که رشته ی عصبی کاملا جدا نشده باشد فیزیوتراپی جهت بهبود و درمان کمک خواهد کرد.
نکته قابل توجه این است که فیزیوتراپی هم برای شخصی که عصب دستش آسیب دیده به منظور جلوگیری از پاره شدن عصب، و هم برای بیماری که به دلیل پارگی عصب نیاز به جراحی دارد، لازم است.
بعد از جراحیِ عصب دست برای بازگشت دست به کارکرد مجدد خود به فیزیوتراپی احتیاج است زیرا ممکن است انگشتان دست حرکت نکنند و اگر با دوره های درمانیِ فیزیوتراپی جهت بهبود تلاش نشود، مفاصل به تدریج خشک و دچار محدودیت در حرکت شوند.
به دلیل اینکه عصب تغذیه ماهیچه را بر عهده دارد، اگر مدت زمان طولانی از اسیب عصب بگذرد و فرد درمان نگیرد باعث تحلیل تدریجی ماهیچه ها (آتروفی) می شود.
به منظور درمان این عارضه از روش های درمانی: فیزیوتراپی (الکتروتراپی، مادون قرمز، پارافین درمانی، اولتراسوند)، لیزر درمانی، مگنت تراپی، طب سوزنی و تیپینگ استفاده می شود.
جهت کسب اطلاعات بیش تر در زمینه درمان یا مشاوره یا رزرو نوبت می توانید با شماره 09172424564 – 07137264710 تماس بگیرید.
فیزیوتراپی: با استفاده از جریان های الکتریکی عصبی که آسیب دیده را تقویت و تحریک می کند و در طول دوره درمان، با تحریک عضله در طول دوره درمان، کارکرد عصب بهبود پیدا می کند و دامنه حرکتی دست به حالت طبیعی خود برمی گردد.
با آسیب عصب به دلیل اختلال در عملکرد تاندون ها و ماهیچه ها، بافت دچار چسبندگی شده که با انجام پارافین درمانی چسبندگی بین بافت ها کاهش می یابد.
لیزر درمانی: روش بسیار مؤثری در ترمیم عصب آسیب دیده قبل و بعد از جراحی است که با نقش ترمیم عصب در بسیاری از موارد از جراحی پیشگیری می کند و در مواردی که بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند با استفاده از لیزر درمانی می توان از عوارض ناشی از عمل شامل: چسبندگی، مور مور و بی حسی دست و… جلوگیری کرد.
سوپر لیزر پرتوان که در کلینیک تخصصی سیناطب انجام می شود با تأثیر عمقی تر نسبت به سایر لیزرها سرعت و کیفیت ترمیم و درمان را بالاتر می برد.
طب سوزنی: طب سوزن خشک به دلیل تأثیر عمقی در بافت عصب باعث تقویت و تحریک عصب آسیب دیده می شود و از این طریق عملکرد عصب را بهبود می بخشد.
در افرادی که به دلیل مشکلاتی از قبیل درد معده، مشکلات گوارشی، اختلالات کبد و کلیه و… قادر به خوردن داروهای مسکن نیستند، علاوه بر این افراد با قند خون بالا که در انجام برخی از درمان ها مانند تزریق داخل مفصل محدودیت دارند استفاده از طب سوزنی در بهبود بسیار مؤثر است.
مگنت درمانی: با قرار گرفتن عصب آسیب دیده در میدان مغناطیسی با نفوذ این جریان به داخل بافت باعث پیشگیری از پیشرفت پارگی عصب و تقویت و ترمیم عصب آسیب دیده می شود.
تیپینگ: تیپینگ استفاده از نوار چسب های مخصوصی است که با میزان و جهت کشش مشخص برای بعضی از بیماری ها استفاده می شود و با حمایت از بافت آسیب باعث پیشگیری از آسیب و حتی پیشگیری از آسیب بیش تر می شود.
تیپینگ قابلیت انعطاف پذیری دارد و بدون محدودیت در حرکت دست می تواند جایگزین اسپلینت و گچ شود و در نتیجه از عوارض ناشی از گچ گرفتن و بی حرکتی مثل خشکی مفصل جلوگیری می کند.
چرا باید آسیب عصب دست را درمان کرد؟
افزایش دامنه حرکتی مفصل دست
کاهش درد و التهاب
توانایی انجام مجدد فعالیت های روزمره
به دست آوردن قدرت عضلانی
توانایی نگه داشتن اجسام در دست
ترمیم عصب
جلوگیری از چسبندگی
آسیب عصب دست چه مشکلاتی ایجاد می کند؟
در صورت بی توجهی به آسیب عصب دست
1- آسیب عصب به صورت دائمی می شود
2- اختلالات حسی و حرکتی به صورت دائمی می شود
3- ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره (مثل: لباس پوشیدن و…) به دلیل خشکی مفصل
4- ناتوانی در انجام فعالیت های ظریف (مثل سوزن نخ کردن و…) به دلیل محدود شدن دامنه حرکتی
5- آب شدن و تحلیل ماهیچه که منجر به از بین رفتن عملکرد ماهیچه می شود.
برای پیشگیری از آسیب عصب دست چه باید کرد؟
استراحت بین انجام حرکات تکراری
بلند کردن اجسام سنگین با کمک دیگران
کنترل قند خون
افراد مبتلا به بیماری نوروپاتی به دلیل اختلال در عصب باید مراقب انجام حرکات خود باشند و از انجام حرکات شدید خودداری کنند
تمرینات مربوط به پارگی عصب دست بسته به آسیب نوع عصب و زمان ایجاد آسیب در هر فردی متفاوت ومختص همان فرد است.