ای ال اس (ALS)

 

بیماری ای ال اس چیست؟

یکی از شایعترین بیماری های نورون های حرکتی ای ال اس یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک است نورون ها یا اعصاب که تغذیه نمی شوند به تدریج نابود می شوند. ای ال اس یک بیماری تخریبی و پیشرونده است که هم اعصاب مرکزی و هم محیطی را درگیر می کند.

گاهی ناتوانی حرکتی شدید شده و در مدت 3 تا 5 سال فرد را ناتوان می کند.تعداد افراد درگیر در این بیماری کم می باشد و 2 نفر در 100 هزار نفر درگیر می شوند. اغلب مبتلایان به این بیماری 40 تا 60 سال است.

تفاوت این بیماری با ام اس این است که در ام اس سیستم عصبی مرکزی در مغز درگیر می شود و احتمال درگیری نخاع در مراحل پیشرفته تر بیماری وجود دارد اما در ای ال اس در مراحل اولیه نخاع درگیر می شود و درگیری مغز تقریبا هیچ وقت وجود ندارد

در بیماری ای ال اس اختلال تنها در اعصاب حرکتی است بنابراین هیچ مشکلی در حواس پنج گانه ( بینایی، شنوایی،لامسه، چشایی و بویایی) نداریم و فرد از لحاظ هوشیاری مشکلی ندارد. و اعصاب چشم ها و مثانه تا مدت ها سالم می باشد.

تنها داروییکه فقط پروسه بیماری را به تأخیر می اندازد قرص ریلوزول (ریلوتک) است. این دارو بطور متوسط 3 ماه در کل سرعت بیماری را کاهش می دهد.

برای اثبات وجود ALS باید فرضیه ابتلا به سایر بیماریها را رد کرد و هیچ آزمایش خاصی برای اثبات آن وجود ندارد.

ابتلا به ای ال اس چه علائمی دارد؟

ضعف عضلات

خستگی بیش از اندازه

اختلال در عملکرد عضلات دست،پا ،فک و صورت 

پیچ خوردگی مچ پا به دلیل ضعف عضلات

ناتوانی در انجام حرکات ظریف (بستن دکمه های لباس)

مشکل در غذا خوردن (پریدن غذا در گلو)

به هم خوردن تعادل و زمین خوردن

دشواری در انجام فعالیت های روزمره

مشکل در نگه داشتن سر و ناتوانی در صاف نشستن

درد

 

چه کسانی مبتلا به بیماری ای ال اس می شوند؟

این بیماری هیچ علت مشخصی ندارد.اما جهش ژنی ، حمله سیستم ایمنی به سلول های سالم و افزایش میزان گلوتامین ( گیرنده های شیمیایی در مغز که افزایش میزان آن برای سلول های عصبی سمی است) در سلول های عصبی نخاع می تواند از جمله ی این عوامل باشد.

علت مرگ این بیماران بیشتر مشکلات تنفسی می باشد.

به دلیل اختلال در بلع ریسک پریدن غذا و مایعات به ریه افزایش می یابد و فرد دچار سوء تغذیه و کم آبی شدید شده و نیز در معرض خفگی می باشد.

چون علت نامشخص است پیشگیری نیز ممکن نیست. این بیماری مسری نیست و شیوع آن تقریبا در هر دو جنس زن و مرد یکسان است.

 

 

درمان بیماری ای ال اس چیست؟

ALS یک بیماری پیشرونده ای است که با درمان های توانبخشی تا حدی قابل کنترل است و هدف از درمان های توانبخشی مانند: فیزیوتراپی، مگنت درمانی، طب سوزنی، لیزر درمانی و تکنیک دستی کاهش سرعت پیشرفت این بیماری و در نتیجه بهبود کیفیت زندگی می باشد.

فیزیوتراپی: فیزیوتراپی به عنوان یک مداخله درمانیست که در این بیماری نقش مهمی در آموزش بیمار و خانواده آنها در جهت یادگیری حرکات ورزشی دارد.

 

تکنیک دستی: با انجام تکنیک هایی که با دست صورت می گیرد، مفاصلی که به دلیل ضعف و ناتوانی دچار خشکی شده اند آزاد شده و هم چنین حس عمقی مفاصل که در این بیماری دچار اختلال می شوند، بهتر می شوند.

 

مگنت درمانی: به دلیل اینکه بیماری ALS پیشرونده است و باعث آسیب به بافت های نخاعی می شود هرگونه روش درمانی که باعث کنترل پیشرفت این بیماری شود مفید می باشد. یکی از روش های درمانی نوین که به این منظور به کار برده می شود مگنت درمانی می باشد که با تأثیر بر بافت های نخاعی باعث کنترل پیشرفت این بیماری می شود.

 

طب سوزنی: در این بیماری به دلیل ناتوانی اندام ها، ماهیچه ها عملکرد طبیعی خود را از دست می دهند. با انجام طب سوزنی به دلیل تأثیر عمقی در بافت،ماهیچه و عصب عملکرد آنها را بهبود می بخشد.

در افرادی که به دلیل مشکلاتی از قبیل درد معده، مشکلات گوارشی، اختلالات کبد و کلیه و… قادر به خوردن داروهای مسکن نیستند، علاوه بر این افراد با قند خون بالا که در انجام برخی از درمان ها مانند تزریق داخل مفصل محدودیت دارند استفاده از طب سوزنی در بهبود بسیار مؤثر است.

 

لیزر درمانی: در بیماری ALS به دلیل ناتوانی در حرکت اندام ها، مفاصل دچار خشکی و در نتیجه دردناک می شوند. با استفاده از سوپرلیزر پرتوان مفاصل نرم تر شده و درد نیز کاهش می یابد.

سوپرلیزر پرتوان که در کلینیک فیزیوتراپی تخصصی سیناطب انجام می شود با تأثیر عمقی تر نسبت به سایر لیزرها سرعت و کیفیت ترمیم و درمان را بالاتر می برد.

 

بیماری ای ال اس چه عوارضی دارد؟

این بیماری باعث مرگ سلول های عصبی کنترل کننده ی حرکت عضلات شده و موجب ضعف عضلانی -عصبی می گردد. به تدریج همه عضلات را مختل و ضعف عضلانی تا جایی پیشرفت می کند که منجر به فلج کامل دست ها، پاها و یا هر دو و حتی عضلات تنفسی می شود.

فلج و ضعف عضلات تنفسی باعث اختلالات تنفسی می شود و هم چنین با ضعف در عضلات بلع، عمل بلعیدن دچار اختلال می گردد.

در این بیماری ماهیچه های حنجره نیز درگیر می شوند و بیمار در گفتار خود مشکل پیدا می کند.

 

 تمرینات مناسب بیماران مبتلا به اختلال ای ال اس

تمرینات زیر را روزانه در حد خسته نشدن و در صورت ناتوانی با کمک دیگران انجام دهید

تمرین یک

تمرین دو

تمرین سه

این نوشته در ای ال اس (ALS) ارسال و , , , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.